In 2021 is in Nederland 79% van het verpakkingsglas gerecycled. Tellen we het hergebruik van glas daarbij op – het statiegeldglas – dan is 89% van het glas circulair. Hoe zit het precies?
Al dit glas blijft in de keten van produceren en hergebruiken, het blijft grondstof en gaat niet verloren als afval. Je glas naar de glasbak brengen en je bierkrat bij de supermarkt inleveren zijn circulaire activiteiten, zo draag je bij aan de circulaire economie. Dat doen we in Nederland al jaren, en het kan nog beter. We zetten de cijfers voor je op een rij.
Eenmalig en statiegeldglas is bijna 50/50
In 2021 is bijna een miljard kilogram verpakkingsglas op de markt gebracht, om precies te zijn: 984 miljoen kilogram (984 kiloton/kton). Daarvan is 512 miljoen kilogram eenmalig glas, dit zijn de flessen en potjes die je na gebruik via de glasbak recyclet. Gemiddeld gebruiken we jaarlijks per persoon zo’n 30 kilogram eenmalig glas.
472 miljoen kilogram is statiegeldglas, dit zijn de flessen voor bier, frisdrank en water. Zoals het bier dat je in een krat koopt en later weer inlevert bij de supermarkt. En je flesje fris in het café. Deze flessen worden schoongemaakt en opnieuw met bier, frisdrank of water gevuld. Ongeveer de helft van het glas dat op de markt komt is dus eenmalig glas, de andere helft is statiegeldglas.
Recycling van glas
Van de 512 miljoen kilogram eenmalig glas is 447 miljoen kilogram via de glasbak ingezameld. Daarvan is 404 miljoen kilogram gerecycled: 79%, gemiddeld 24 kilogram per persoon. Al dit glas is in de glasfabrieken gerecycled. 79% glasrecycling is mooi, maar we missen dus nog 21% van het glas om te recyclen tot nieuw glas: 108 miljoen kilogram. Dit verlies uit de glasketen heeft twee oorzaken:
- Consumenten gooien niet al het glas dat ze gebruiken in de glasbak. Dit glas verdwijnt in het restafval. Restafval wordt verbrand, en daarom zijn we dit glas helaas voor altijd kwijt. Zo missen we 13% om te recyclen. Dat is 66 miljoen kilogram glas.
- Met geavanceerde scheidingstechnieken halen de glasrecyclers alle vervuiling uit het glas, of te wel alles dat geen glas is. Met name keramiek, steen, porselein, metaal en afval. Alleen het glas waar nieuw verpakkingsglas van wordt gemaakt, telt mee voor het recyclingresultaat, andere recyclebare materialen zoals bijvoorbeeld metaal (van deksels) telt niet mee. Bij het sorteerproces gaan ook goede glasscherven verloren, hoe geavanceerd de sorteertechnieken ook zijn. Het verlies van glas als gevolg van het sorteerproces is 9%, dat is 42 miljoen kilogram glas.
Consumenten helpen ons om nog meer glasbakglas te kunnen recyclen, als zij alle lege flessen en potjes in de glasbak doen, zonder vervuiling. Hoe je je glas nog beter kunt scheiden? Bekijk hier onze scheidingstips.
Hergebruikte flessen (statiegeld)
Van de 472 kton statiegeldglas is 95% in 2021 hergebruikt.
89% is circulair
Recycling en hergebruik: 404 kton gerecycled glas + 472 kton statiegeldglas = 876 kton.
Nieuw op de markt: 512 kton eenmalig glas + 472 kton statiegeldglas = 984 kton.
876 : 984 = 89%.
Meer weten?
Bekijk en download de publicatie Nederland circulair, elke verpakking telt. Recycling Verpakkingen Nederland 2021, van het Afvalfonds Verpakkingen.
Bekijk en download de infographic over de recycling van glazen verpakkingen 2021 (Afvalfonds Verpakkingen, dit is de infographic hierboven afgebeeld).