Hoe gaat het met de glasinzameling in jouw gemeente, zamelen jullie meer of minder dan 22 kilo per inwoner in (het gemiddelde in Nederland)? En hoeveel kilo glas zit er nog in het restafval? Er zijn vast nog verbeteringen mogelijk. Zoals meer glasbakken erbij, op nieuwe en goed bereikbare plekken, in schone milieuparkjes. En actieve voorlichting aan inwoners over de locaties en scheidingsregels.
Glaskilo’s zijn VANG-kilo’s, ze tikken flink aan om restafvalkilo’s te verminderen. Minstens net zo belangrijk is, dat glas ieen circulair, onbeperkt recyclebaar materiaal is, waar altijd vraag naar is in de markt. Glas in het restafval gaat verloren, dat willen we niet. Daarom: glas in de glasbak.
Op deze website vind je adviezen, tips, feiten (en fabels) & cijfers en voorbeelden. Samen zorgen we dat al het verpakkingsglas wordt hergebruikt. Via de glasbak wordt al 79% gerecycled. SDV en andere samenwerkingspartners in de keten helpen je graag.
Bekijk en download de flyer Waarom is goed glas scheiden via de glasbak zo belangrijk?
Bekijk en download de Wegwijzer Glas van VANG-Huishoudelijk Afval, met best practices, het belang van kwaliteit en de VANG-ambitie.
Een paar feiten en cijfers uit het Analyserapport Benchmark Huishoudelijk Afval (peiljaar 2022):
- gemiddeld gebruiken inwoners 26 kg verpakkingsglas
- gemiddeld produceren zij 125 kg fijn huishoudelijk restafval per persoon
- gemiddeld doen inwoners 5 kg verpakkingsglas in het restafval (dit is 4% van het restafval)
- gemiddeld scheiden inwoners 22 kg glas
- gemeenten in hoogbouwklasse A (50-100% hoogbouw) zamelen bijna een kwart minder glas in dan in de klassen B, C en D
- er staat in gemeenten gemiddeld 1 glascontainer per 522 inwoners
- de totale kosten voor inzameling, op- en overslag en verwerking van verpakkingsglas, incl. de opbrengsten, bedroegen gemiddeld EUR 3,40 per huishouden. De totale kosten per ton bedroegen gemiddeld EUR 72,-.