Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat glas veruit de veiligste verpakking is voor voedingsmiddelen. Bijna 3.000 chemische stoffen kunnen potentieel uit verpakkingen in voedsel en de voedselketen lekken, met een grote kans dat mensen aan die stoffen worden blootgesteld. 65% van de 2.881 gevonden chemische stoffen is niet opgenomen in regelgeving van overheden of de industrie. De onderzoekers vonden tweederde van de gevonden chemische stoffen (1.775) in kunststof verpakkingen. In papier en karton werden 887 chemische stoffen aangetroffen, in metalen verpakkingen 251 en in glas 47. “De studie toont aan dat glas de veiligste verpakking voor de gezondheid van mensen is, omdat glas nagenoeg geen chemische stoffen bevat”, zegt Adeline Farrelly van FEVE, de Europese organisatie van de glasindustrie. “De studie maakt de potentiële risico’s duidelijk van het migreren van chemische stoffen in de voedselketen en het milieu.” De studie is gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Bekijk en download het persbericht van FEVE (2 juni 2022), hierin vind je ook de link naar de studie.