Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. Daar maakt men het glas uit de glasbakken geschikt als grondstof om weer flessen en potjes van te maken. Hoe gaat de kringloop in z’n werk?
Je brengt je glas naar de glasbak
Jij en andere consumenten gooien hun verpakkingsglas in de glasbak. We doen dezelfde kleuren bij elkaar. In de meeste glasbakken kun je kleur bij kleur doen.
Je gemeente leegt de glasbak
Gemeenten legen de glasbakken als die bijna vol zijn. Of ze laten dit doen: sommige gemeenten schakelen een inzamelbedrijf in om het glas op te halen. Het legen gebeurt met een speciale inzamelauto. De auto heeft gescheiden compartimenten voor wit glas en groen en/of bruin glas. Het op kleur gescheiden glas gaat naar het glasrecyclingbedrijf. In Nederland houdt één glasrecyclingbedrijf zich bezig met het recyclen van Nederlands glas tot grondstof. Dit is Maltha Glasrecycling.
Elke scherf telt
Als het glas bij Maltha binnenkomt, wordt het eerst gedroogd. Het stof dat ontstaat door gedroogd vocht en voedselresten, zuigt het bedrijf af. Daarna doorloopt het glas op een lopende band een hele route langs geavanceerde scheiders. Alles wat geen glas is, wordt eruit gehaald. Wist je dat bij het recyclingproces geen druppel water wordt gebruikt?
Grove vervuiling, zoals plastic zakken en flessen en stenen kruiken, wordt handmatig verwijderd. Een magneetband verwijdert metalen, zoals deksels. Een speciale scheider haalt niet-magnetische metalen eruit, zoals aluminium hulzen van wijnflessen. Ook plastic deksels en doppen haalt Maltha uit het glas. Een speciale, intelligente sorteermachine schiet stukjes keramiek, steen en porselein uit het glas. Deze machine schiet ook groene en bruine scherfjes uit wit glas. Etiketten, kurken, rietjes en andere lichte materialen worden verwijderd met een soort grote stofzuiger, die boven de lopende band hangt.
Daarbij is het de kunst om geen enkele glasscherf samen met de vervuiling uit het proces te laten verdwijnen. Alleen de vervuiling moet eruit, we willen elke scherf hergebruiken. De gescheiden metalen, kunststoffen en steenachtig materiaal laat Maltha ook recyclen.
Innovaties, ook na veertig jaar glasrecycling
Na de ruim veertig jaar dat glas al via de glasbak wordt gerecycled zijn er nog altijd nieuwe innovaties in het recyclingproces. Bijvoorbeeld het beschreven drogen van scherven. En nieuwe generaties slimme sorteermachines. Dankzij deze innovaties houden we nog meer glas van hogere kwaliteit in de keten. En dat betekent dat nog meer glas geschikt kan worden gemaakt als secundaire grondstof voor de glasfabricage.
Als grondstof naar de glasfabriek
Binnen een klein half uur is een partij glasbakkenglas door de fabriek van Maltha gegaan. Het resultaat is een grote berg puur glas, gereed als grondstof voor de productie van nieuwe glasverpakkingen. Dit gaat naar de glasfabrieken. Waar mogelijk gebeurt dit per binnenvaartschip.
De glasfabriek maakt van het gerecycelde glas een mengsel. Dit mengsel bestaat uit gemiddeld 60 tot 85% scherven, aangevuld met zand, soda en kalk, dit zijn de primaire grondstoffen. Als van het mengsel gekleurd glas gemaakt wordt, voegt men een beetje kleurstof toe. In grote ovens, op ongeveer 1600 graden Celsius, smelt het mengsel in 24 uur tot vloeibaar glas. Conventionele ovens werken met name op de fossiele brandstof aardgas en deels elektriciteit.
Het glas stroomt uit de oven en wordt met een schaar geknipt in druppels. De druppels vallen in een glasblaasmachine. Uit elke druppel wordt een fles of potje geblazen. Daarna moeten de flessen en potjes afkoelen. Na inspectie zijn ze klaar om te worden gevuld met voedingsmiddelen en dranken en naar de winkel te gaan.
Via de winkel naar jou als consument
Na verkoop in de supermarkt en gebruik door de consument begint de kringloop weer van voren af aan: zodra jij je glas in de glasbak hebt gedaan. Dankzij deze kringloop blijft elke glasscherf uit de glasbak in de glasverpakkingsketen. Jouw hulp is onmisbaar!
Video
Omroep West:
Johan gaat Scheiden
Uitzending van vrijdag 14 april 2017 om 17:00
Meer info: http://www.omroepwest.nl
Infographic Kringloop van de glazen verpakking
Glas kan oneindig worden hergebruikt, maar hoe gaat dit nou precies in zijn werk? Download hier de infographic “Kringloop van de glazen verpakking”