Glas is het meest gerecyclede verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen en dranken. In de 27 Europese landen wordt gemiddeld 80,2% van het glas gescheiden ingezameld voor recycling in een gesloten ‘van glas tot glas’ kringloop (2022). Dat zijn 30 miljard flessen en potjes. In totaal gaat het om 12,4 miljoen ton gescheiden ingezameld glas voor recycling. Gebruikt glas – scherven – is daarmee de belangrijkste grondstofbron voor het productieproces van glazen verpakkingen van 160 glasfabrieken in de EU. De Europese doelstelling is 70% in 2025.
Meer informatie over de inzameling en recycling van glasverpakkingen vind je op de website van FEVE en die van Close the Glass Loop. FEVE en Close the Glass Loop streven naar 90% glasinzameling in Europa in 2030. Met Close the Glass Loop Nederland voert SDV de acties in Nederland uit. In de Roadmap van Close the Glass Loop Europe staan de uitdagingen en activiteiten om glas van nog meer gerecycled glas te maken.
Alles over het CO2-neutraler maken van glasproductie en glazen verpakkingen lees je in het rapport ‘Decarbonising the container glass industry‘ van FEVE.
Informatie en standpunten over de ontwerp Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) lees je op de website van FEVE.
Friends of Glass is een community in Europa die de voordelen van glazen verpakkingen voor een gezonde en duurzame leefstijl uitlegt en promoot. Iedereen kan deelnemen aan Friends of Glass! Stichting Duurzaam Verpakkingsglas is er een van.
Vervoer binnen een straal van 300 kilometer
Glasfabrieken zetten ruim de helft van hun producten af binnen een straal van 300 kilometer. En meer dan 70% van de primaire grondstoffen (zand, soda, kalk) wordt over een afstand van minder dan 300 kilometer vervoerd.
Glas gemaakt van scherven vermindert luchtvervuiling met 20% en watervervuiling met 50%.
Energie- en CO2-besparing
In Europa vermindert elke 10% scherveninzet in de glasovens van de glasfabrieken in plaats van zand, soda en kalk het energiegebruik in de glasovens met 3% en de CO2-uitstoot met 5%. Het terugdringen van deze ecologische voetafdruk is een belangrijk streven van zowel de glasfabrieken en glasrecyclers als van de producenten/ importeurs van in glas verpakte producten.
Glas past uitstekend in de circulaire economie
De productie van glasverpakkingen zit in een gesloten kringloop. Glas is een permanent materiaal, het kan oneindig vaak worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. De enige beperking aan de recycling is de beschikbaarheid en de kwaliteit van scherven: die kan nog altijd meer en beter. De grondstofbron, scherven, is dankzij de gesloten kringloop oneindig voorhanden.
In de afgelopen 15 jaar is in de EU de consumptie van in glas verpakte producten gestegen met 39%. De recycling van glas nam in deze periode met 139% toe. Vandaag de dag resulteert de glasinzamelstructuur in de EU in 80% glasrecycling (2021), waardoor jaarlijks 30 miljard flessen en potten als waardevolle grondstoffen voor nieuw glas in de keten blijven en niet verdwijnen in de afvalverbranding. De glasindustrie (alle toepassingen) in de EU draagt jaarlijks € 9,5 miljard bij aan het Bruto Binnenlands Product (GDP), en zorgt voor 125.000 banen.
De circulaire economie ziet zij als een kans om te groeien, om afval en schadelijke emissies te beperken, afhankelijkheid van grondstofbronnen te beperken en om kosten terug te dringen.
Close the Glass Loop
Meer en beter glas recyclen. Dit is het doel van het Europese bedrijfslevenplatform ‘Close the Glass Loop’.
- Van 80% naar gemiddeld 90% gescheiden inzameling van glasverpakkingen in 2030.
- Een betere kwaliteit van gerecyclede scherven en daardoor meer inzet van scherven in het glasproductieproces (nu: gemiddeld 52%).
Meer informatie vind je op de website van Close The Glass Loop.
Het realiseren van deze doelen moet bijdragen aan de (nieuwe) Europese doelstelling van 70% glasrecycling in 2025 en 75% in 2030. Ook passen de doelen in de UN Sustainable Development Goals, in het bijzonder SDG 12: Responsible Production and Consumption. En verder stimuleren de doelen van het platform duurzame groeikansen in de circulaire economie in de EU. ‘Close the Glass Loop’ wil de doelen halen door extra inspanningen om meer glas van goede kwaliteit brongescheiden in te zamelen.
Het platform ‘Close the Glass Loop’ is een initiatief van FEVE, in samenwerking met Europese vertegenwoordigingen uit alle schakels in de keten van productie, verpakken, consumeren, inzamelen en recyclen.
Feiten, cijfers en weetjes
- Jaarlijks wordt 9 miljoen CO2-uitstoot bespaard, dankzij 76% glasrecycling.
- Het ‘Close the Glass Loop’ platform streeft naar 90% gescheiden inzameling van glas in 2030.
- Voor de productie van 1 ton glas is 50% minder energie nodig vergeleken met 1980.
- Eenmaal geproduceerd kan glas oneindig vaak worden gerecycled als grondstof voor nieuw glas.
- Sinds 1990 zijn glazen verpakkingen gemiddeld 30% lichter van gewicht geworden. Dit bespaart grondstoffen, energie en CO2-uitstoot.
Meer informatie over glasinzameling en recycling in de EU vind je op de website van FEVE, de organisatie van de Europese glasindustrie.