Wat tel je wel en wat niet mee om het percentage glasrecycling te bepalen? Vanwege nieuwe Europese regelgeving is het meetpunt voor de recycling veranderd. Hier leggen we uit waarom dat is en hoe het werkt.
Het meetpunt is het punt waarop wordt berekend hoeveel – in gewicht – verpakkingen het recyclingproces worden ingebracht. Met dit gewicht wordt het recyclingpercentage bepaald.
Circulariteit meten, voor nog meer kwaliteit van scherven
Het doel van het nieuwe meetpunt is dat er in de EU nog betere informatie komt om zo hoogwaardig mogelijke recycling te stimuleren in de keten. Verschuiving van het meetpunt zorgt er vooral voor dat we meer de circulariteit van glas gaan meten in plaats van alleen de glasinzameling. Hierdoor wordt indirect ook de kwaliteit van het ingezamelde glas en het rendement (als gevolg van de kwaliteit) van de recycler gemeten.
Zo werd gemeten
Gebruikt glas wordt gescheiden ingezameld via de glasbak en gaat naar de recyclers. Zij halen met geavanceerde scheidingstechnieken alles eruit dat geen glas is. Denk aan keramiek, steen, porselein, metaal, plastic en papier. Dit ‘niet-glas’ vindt zijn weg naar een nieuwe toepassing of is afval, de glasscherven gaan naar de glasfabrieken: ze zijn de belangrijkste grondstof voor de fabricage van nieuwe glazen flessen en potten. Het gewicht voor het berekenen van het inzamel- en recyclingresultaat was het gewicht van de glasscherven en ‘niet-glas’. Dit gewicht werd gemeten bij aankomst bij de recyclers, op de weegbrug. In 2020 werd volgens deze rekenmethode 90% van het glas dat op de markt kwam, ingezameld voor recycling.
Vanaf nu: meten na sorteren van glas en ‘niet-glas’
Met het nieuwe meetpunt verschuift het berekeningspunt naar een later moment in het proces, namelijk nadat het glasbakglas is gesorteerd en vervuiling eruit is gehaald. Dit betekent dat alleen het teruggewonnen materiaal dat geschikt is en daadwerkelijk is gerecycled tot secundaire grondstof voor de glasfabricage, meetelt om het recyclingpercentage te bepalen. Dit zijn de grote en fijne glasscherven. Het recyclen van glasachtig materiaal bestemd voor iets anders dan glasverpakkingen telt niet meer mee voor het glasrecyclingpercentage. Ook betekent het dat scherven die verloren gaan tijdens het sorteerproces, niet als gerecycled worden meegeteld.
De inschatting is dat het resultaat dan uitkomt op 74-80%. Wat het wordt, gaan we voor het eerst zien in de rapportage over het jaar 2021 van het Afvalfonds Verpakkingen.
De verandering van het meetpunt geldt voor glas en andere verpakkingsmaterialen.
Elke scherf telt
Dat het resultaat daalt van 90% in 2020 naar 74-80% betekent niet dat er minder glas wordt gerecycled. Integendeel! Daarvoor is glas sinds jaar en dag een veel te waardevolle grondstof om nieuw glas van te maken. De recyclers innoveren continu de scheidingstechnieken. Zij willen dat elke scherf in de keten blijft en er zo min mogelijk verloren gaan tijdens het sorteerproces. Glasfabrieken zetten zo veel mogelijk scherven in bij de glasproductie. En meer en meer producenten willen dat flessen en potten waar zij hun producten in verpakken, zijn gemaakt van gerecycled glas.
Glas blijft glas
Wat de glasketen betreft willen we zo veel mogelijk eenmalig glas via de glasbak inzamelen om te recyclen tot nieuw glas. Glas zonder vervuiling. Al dat oude glas wordt weer nieuw glas: ‘bottle-to-bottle’. Zo blijft glas altijd glas, gaat het niet verloren en besparen we bij de fabricage veel energie – en daarmee CO2-uitstoot – en primaire grondstoffen. Glas past uitstekend in een circulaire economie, waarin zo min mogelijk afval ontstaat dankzij hergebruik en recycling. Alle partijen in de keten – de bedrijven die produceren, afvullen en recyclen – willen dit. Net als de meeste consumenten.
Meer en beter glas scheiden
Om nog meer glas in de keten te behouden is het essentieel dat consumenten elk potje en elke fles na gebruik in de glasbak doen, zonder vervuiling door dingen die het recyclingproces verstoren. Wist je dat er met het verwijderen van één steentje uit een glasberg wel zeven goede scherven verloren kunnen gaan? Vervuiling die er niet in komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. Wat er wel en niet in de glasbak mag, vind je in onze scheidingswijzer.
Binnenkort is onze scheidingswijzer vernieuwd! En het nieuwe meetpunt glasrecycling leggen we dan ook uit met een infographic.